Chlebek z otrębami owsianymi

SONY DSC

 

Pachnący i zdrowy chlebek z ziarnami na dzisiejsze śniadanie.

Skład:

  • 400 ml wody
  • 2 szklanki maki pszennej typ 650
  • 2 szklanki maki żytniej typ 750
  • szklanka otrębów owsianych
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży

Jestem trochę leniem dlatego piekę chleb w maszynie 😀

SONY DSC

Jak to zrobić?

Wszystkie składniki wrzucić do maszyny w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Sól nie może dotykać drożdży!!!! Nastawić program do pieczenia chleba razowego (wholemeal programme), wybrać wielkość chleba 1250 g ) i pożądany kolor skórki – ja wybieram dark, a do tego podpiekam chleb po zakończeniu programu jeszcze przez 20-30 minut na programie – pieczenie (bake).

Po skończeniu pieczenia chleb wyjąć z maszyny i wystudzić.

Smacznego 🙂

Wartość odżywcza dla jeden cienkiej kromki(50g):

  • Wartość energetyczna 125,05 kcal
  • Białko 3,9 g
  • Tłuszcz 3,62 g
  • Węglowodany 21,25 g
  • Błonnik 2.9 g
  • Witamina B1 0,12 mg
  • Witamina B2 0,04 mg
  • Wapń 11,34 mg
  • Magnez 26,03 mg
  • Foliany 24,8 ug
  • Potas 89.15 mg

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *