Kasza pęczak z warzywami

Składniki (na 4 porcje):

  • 200 g kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 15 pieczarek
  • 10 pomidorów suszonych
  • 100g kiełków fasoli mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Obrać warzywa i pieczarki. Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler) lekko podgotować (ja użyłam warzyw z wywaru na zupę). Na patelni rozgrzać olej, pokroić warzywa i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć. Pokroić pieczarki i dorzucić pod koniec smażenia do warzyw. Przyprawić solą, pieprzem i papryką chili. Kaszę ugotować . Kiełki podprażyć na osobnej patelni na łyżce oleju przez 3-5 minut.  Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego 🙂

Wartość odżywcza jednej porcji (około 250g):

Wartość energetyczna: 263 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 2 g
Węglowodany: 58 g
Błonnik pokarmowy: 8,5g
Żelazo: 2 mg
Witamina E: 1,2 mg
Foliany: 111 ug
Witamina B6: 0,3 mg

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *