Wartość odżywcza jednej porcji 250g:
Wartość energetyczna: 150 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 32 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Wapń: 71 mg
Żelazo: 1,4 mg
Witamina A: 1130 ug
Foliany: 101,2 ug
Składniki (na 6 porcji):
- 3 marchewki
- 1 duża pietruszka
- ½ selera
- 4 średnie ziemniaki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki śmietany 12%
- pietruszka do posypania
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Następnie zalewamy wodą (tak aby woda lekko przykryła jarzyny – wody nie może być za dużo). Gotujemy do miękkości, miksujemy i doprawiamy do smaku. Posypujemy pietruszką.