Krem jarzynowy

12185075_1201005333261605_35193311472443898_oWartość odżywcza jednej porcji 250g:
Wartość energetyczna: 150 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 2,5 g
Węglowodany: 32 g
Błonnik pokarmowy: 6,5 g
Wapń: 71 mg
Żelazo: 1,4 mg
Witamina A: 1130 ug
Foliany: 101,2 ug

 

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ½ selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • pietruszka do posypania

 

 

Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy. Następnie zalewamy wodą (tak aby woda lekko przykryła jarzyny – wody nie może być za dużo). Gotujemy do miękkości, miksujemy i doprawiamy do smaku. Posypujemy pietruszką.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *