Leczo z kurczakiem

Składniki na 5-6 porcji:

  • 2 cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 żółta papryka
  • 500 g pieczarek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • pomidory w puszce krojone bez skórki
  • świeża bazylia do smaku
  • szczypta soli
  • pieprz czarny do smaku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka czerwone papryki mielonej
  • wyciśnięty czosnek (1-2 ząbki)

Sposób przygotowania:

Do sporego garnka albo patelni wok wlewamy 2 łyżki oleju – rozgrzewamy. Obieramy, myjemy i siekamy cebule – smażymy, aż do zarumienia. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do cebuli (dusimy przez 5 minut). Następnie obieramy i kroimy marchewkę, selera i pietruszkę wsypujemy wszytko do cebuli i kurczaka. Dodajemy trochę wody (tak aby woda nie przykrywała zawartości naczynia i dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu). W między czasie obieramy i kroimy pieczarki, żółtą paprykę i cukinię – dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości, mieszając raz na jakiś czas. Na końcu dodajemy pomidory w puszcze, czosnek i przyprawy. Posypujemy posiekaną bazylią.

Podajemy z pełnoziarnistym chlebem lub brązowym ryżem.

Smacznego 🙂

Wartość odżywcza jednej porcji:

Wartość energetyczna:  150 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcze: 6 g
Węglowodany: 15 g
Błonnik pokarmowy: 6 g
Żelazo: 2,5 mg
Potas: 1250 mg
Witamina C: 78 mg
Witamina E:  2,5 mg
Foliany: 175 ug
Witamina B6: 0,9 mg