Wpływ diety na funkcjonowanie mózgu – część druga

odpowiednio-skomponowany-posilek-11333_lKolejna istotna zasada odżywiania sprzyjająca prawidłowemu funkcjonowaniu mózgu, to przyjmowanie odpowiedniej ilości pokarmów zawierających przeciwutleniacze, które zmniejszają powstawanie zaburzeń funkcji poznawczych. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty zapobiega stresowi oksydacyjnemu, który polega na uszkodzeniu, a nawet śmierci komórki poprzez wytwarzanie toksyn w organizmie. Najlepsze przeciwutleniacze, pozyskiwane z  żywności to witamina C, E, beta – karoten i polifenole.

Żywność bogata w antyoksydanty (np. jagody, truskawki, orzechy włoskie i sok winogronowy) może zmniejszyć podatność na stres oksydacyjny, który występuje
w procesie starzenia się. Dodatkowo następuje wzmocnienie komunikacji neuronów poprzez wzrost sygnalizacji neuronalnej i spadek stresu oksydacyjnego – wywołanych przez stresory zapalne (np. czynnik jądrowy KB).

Borówka amerykańska i sok z winogron  – badania wykazały, że spożywanie ich może powodować odwrócenie części zaburzeń pamięci i koordynacji ruchowej,  związanych ze starzeniem się organizmu. Zaobserwowano, że picie soku z borówek amerykańskich wpływa korzystnie na proces zapamiętywania i uczenia się.

Kolejna zasada dbałości o sprawność mózgu, to zachowanie prawidłowych proporcji pomiędzy białkami, węglowodanami i odpowiednimi tłuszczami.

Dostarczenie właściwych ilości białka powoduje spowolnienie wchłania węglowodanów, przez co  zapewnia utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi po posiłku, zapobiegając zmęczeniu umysłu.

Wykazano, że spożywanie prostych węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym może powodować nadmierną podaż glukozy do mózgu, a co za tym idzie jego przemęczenie, a tym samym  spowolnienie pracy. Natomiast węglowodany o niskim indeksie glikemicznym stymulują pracę mózgu. Wiadome jest, że mózg czerpie energię wyłącznie  z węglowodanów, ale nie możemy zapominać, że białko to również niezwykle istotny składnik pokarmowy, który wspomaga procesy budowy i odbudowy układu nerwowego.

Przedstawione w powyższej pracy tezy ilustrują liczne badania, wśród nich warto wymienić badania z udziałem zwierząt. W warunkach laboratoryjnych udowodniono,  że szczury, karmione dietą bogatą w rafinowane węglowodany i tłuszcze nasycone gorzej zapamiętywały,  zaobserwowano także znacznie niższą efektywność uczenia się oraz słabą orientację przestrzenną.

Żeby poprawić funkcjonowanie mózgu należy jeść:

  • Chude produkty białkowe: (ryby, drób, chuda wołowina, jaja, tofu, niskotłuszczowy nabiał, rośliny strączkowe, orzechy)
  • Węglowodany złożone (jagodny, truskawki, borówki amerykańskie, cytrusy, brokuły, kalafior, brukselka, płatki owsiane, produkty z mąki pełnoziarnistej, papryka, szpinak, pomidory)
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe ( awokado, oliwa z oliwek, łosoś, orzechy)
  • Płyny ( woda, zielona i czarna herbata).
Bibliografia:
  • Amen D.G.  Zadbaj o mózg. Dom wydawniczy REBIS, Poznań 2011:129 -150.
  • Molteni R, Barnard R, Ying Z et al. A high-fat, refined sugar diet reduces hippocampal brain-derived neurotrophic factor, neuronal plasticity, and learning. J Neurosci 2002; 122,4:803 – 814.
  • Joseph JA, Shukitt-Hale B, Willis LM. Grape Juice, Berries, and Walnuts Affect Brain Aging and Behavior. Am. Insti. Nutr 2009.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *